معرفی تکنولوژیهای مدارات چاپی PCB
بردهای مدار چاپی PCB
بردهای مدار چاپی اصطلاحا به سطح مکانیکال نگه دارنده قطعات گفته میشود که جای قرارگیری قطعات و مسیرهای ارتباطی بین آنها به وسیله پوشش رسانا (معمولا مس) روی صفحه نارسانا (معمولا فیبر) کشیده شده است. داشتن یک بستر برای نصب قطعات مانند آنچه در یک تابلو برق برای قطعات حجیم الکتریکی استفاده میشود، انگیزه تولید و توسعه مدارات چاپی PCB بوده است. اولین مدارات چاپی در ابتدای قرن بیستم ساخته شد، با پیشرفت تکنولوژی و ظهور تراشه ها و قطعات مختلف در بسته بندیهای متنوع، تکنولوژی ساخت مدارات چاپی نیز متناسب با آن متحول گشته است.
تولید مدارات چاپی با کیفیت و با قابلیتهای بالا همواره چالشی پیشروی مهندسان و طراحان ایرانی بوده است. شرکت ایسیس با سابقه طولانی در زمینه طراحی و تولید محصولات الکترونیکی به ویژه در حوزه امبدد سیستم، اقدام به راه اندازی بخش تولید مدارات چاپی پیشرفته نموده است تا از این طریق ضمن کیفیت بخشیدن به محصولات شرکتهای ایرانی، با کاهش هزینه ها امکان رقابتی کردن محصولات با استانداردهای جهانی را ایجاد نماید.
با گسترده شدن صنعت چاپ و مونتاژ بردهای مدار چاپی، استانداردهای ویژه ای برای این حوزه شکل گرفته است. استاندارد IPC که توسط تولیدکنندگان تجهیزات الکترونیکی به کار گرفته میشود در سال 1957 ایجاد گردیده است. این استاندارد برای محصولات الکترونیک از لحظه طراحی تا تولید محصول نهایی، سیاستهای مشخصی را ارائه میدهد. به عنوان مثال استاندارد PCB به صورت پیشفرض IPC-A-600 Class II و استاندارد پیشفرض اسمبلی مدار چاپی PCBA ، استاندارد IPC-A-610 میباشد. در شکل زیر دیاگرام شروع تا اتمام را به همراه استانداردهای مرتبط برای هر مرحله نشان میدهد.
طراحی مدارات چاپی امروزه علاوه بر داشتن دانش فنی نیازمند هنر و خلاقیت مهندسی میباشد. نرم افزارهای مختلفی نیز برای سرعت بخشیدن به فرایند طراحی با امکانات حرفه ای توسعه یافته است. برخی از مشهورترین نرمافزارها عبارتند از:
- Altium Designer DXP
- Eagle
- Cadence OrCad PCB Designer
- Diptrack
- Ads
انواع بردهای مدار چاپی
انواع PCBها بر حسب تعداد لایه ها:
- یکرو یا تک لایه (Single Sided PCB)
- دو رو یا دولایه (Doubled Sided PCB)
- چند لایه (Multi Layer)
مدار چاپی یکرو Single Sided PCB
|
مدار چاپی دو رو Doubled Sided PCB
|
مدار چاپی چند لایه Multi-Layer PCB
|
ساده ترین نوع مدارات چاپی، PCBهای یکرو هستند که در آن معمولا قطعات در یک طرف برد نصب میشوند و مسیرهای بین قطعات در طرف دیگر برد چاپ میشوند. در مدارات چاپی دوطرفه از هر دو طرف برد جهت مسیرکشی و نصب قطعات استفاده میشود، ارتباط بین دو لایه از طریق سوراخهایی موسوم به وایا امکانپذیر میباشد. هر یک از این انواع مدارات چاپی با تکنیکهای ویژهای ساخته میشوند به عنوان مثال پیسیبی های چند لایه معمولا روند زیر را در فرایند ساخت طی میکنند.
انواع PCB از لحاظ تکنولوژی:
با توجه به محدودیتها و نیازمندیهای صنعت الکترونیک و تجهیزات مرتبط، انواع مختلفی از تکنولوژیهای تولید مدارات چاپی معرفی شده است. برخی از انواع مختلف مدارات چاپی به صورت زیر هستند:
- معمولی سخت (Rigid) با ماده FR4
- انعطاف پذیر (Flexi) و منعطف- سخت (Flexi-Rigid)
- وایای مدفون و کور (Buried & Blind Via)
- امپدانس کنترل (Controlled Impedance )
- ساخت ترتیبی (Sequential builds)
- مس-اینوار- مس (Copper / Invar / Copper )
- رادیویی(Microwave / RF)
- هیت سینک دار (Heat sink Bonding )
- میکرووایا(Micro Via )
- آلومینیومی (Aluminum )
ایسیس با همکاری شرکتهای معتبر بینالمللی توانایی تولید انواع مدارات چاپی را دارا میباشد. انواع PCBهایی که توان تولید آن در ایسیس ( esys.ir) وجود دارد عبارتند از:
- معمولی سخت (Rigid) با ماده FR4
- انعطاف پذیر (Flexi) و منعطف- سخت (flexi-Rigid)
- وایای مدفون و کور (Buried & Blind Via)
- امپدانس کنترل (Controlled Impedance )
- راجرز (Rogers PCB)
- آلومینیومی (Aluminum )
- چگال (HDI)
در ادامه برخی از نمونه کارهای چاپ شده را مشاهده میفرمایید.
لازم به ذکر است ایسیس خدمات مدارات چاپی دارای محدودیت و نیازمندی خاص را تحت عنوان سرویس HDI ارائه میکند.
مدارات چاپی معمولی سخت( Rigid)
این نوع از PCBها که به صورت یکرو، دورو و یا چند لایه تولید میگردند، به گونهای طراحی شدهاند که فاقد هر گونه پیچیدگی خاص تولیدی هستند. به عنوان مثال فاصله دو مسیر بیشتر از کمترین حد توانایی یک تولید کننده معمولی PCB (0.2 میلیمتر ) است.
ماده پایه استاندارد بکاررفته در PCBهای یکرو یا دوروی معمولی، FR4 است که کامپوزیتی متشکل از پشم شیشه و رزین اپوکسی است. خواص دمایی، الکتریکی و مکانیکی مناسب FR4 باعث شده این ماده به عنوان گزینه خوبی برای بسیاری از کاربردها استفاده گردد.
معمولا علاوه بر نوع ماده یک PCB، پارامتر دیگری تحت عنوان Tg مطرح میگردد، Tg یا دمای انتقال شیشه (glass transition temperature) یکی از پارامترهای ماده پایه در بردهای مدار چاپی است و به دمایی اشاره می کند که رزین از حالت شکنندگی شیشهای به حالت کسشان تبدیل میشود. ایسیس قادر است در سه رنج دمایی بردهای مدار چاپی را تولید نماید.
- Tg 130-140
- Tg 150-160
- Tg 170-180
هر مادهای دارای یک مقدار Tg ویژه خود میباشد. بسته به میزان کیفیت مورد انتظار از یک مدار چاپی، باید از مواد مناسب با آن استفاده نمود. جدول زیر مواد مختلف را برای کاربردهای مختلف، پیشنهاد میدهد:
بردهای راجرزRogers PCB
بسته به نیاز و محدودیتهای پیشروی یک طراحی ممکن است نیاز باشد تا از مواد دیگری غیر از FR4 در تولید برد مدار چاپی استفاده شود. به عنوان مثال بردهای RF که فرکانس کاری بالایی دارند، نیازمند استفاده از موادی با ثابت دیالکتریک پایدار برای نمونههای مشابه از یک برد هستند. انتخاب ماده برد به پارامترهایی نظیر هزینه نهایی محصول، طراحی محصول، دما و فرکانس کاری و غیره بستگی دارد. شرکت راجرز مواد مختلفی با ویژگیهای متنوع برای استانداردهای مختلف ارائه نموده است. ممکن است در یک برد چند لایه، از مواد مختلفی در لایه ها استفاده گردد. ایسیس متناسب با نیاز و سفارش مشتری میتواند از هر یک از این مواد در ساخت بردها استفاده نماید.
مدارات چاپی انعطافپذیر Flexible PCB
PCBهای انعطاف پذیر(Flexible PCB) در کاربردهای زیادی، جای PCBهای معمولی را گرفته است. این تکنولوژی مزیتهایی نظیر رفع مشکل اتصالات داخلی بردها، کاهش وزن، کاهش فضا و هزینه مونتاژ را دارد. این دسته از PCBها خود به دو دسته انعطاف پذیر پویا (انعطافپذیری یا تحمل فشار در بازه از زمان و در حین کار) و انعطافپذیر ثابت (منعطف طراحی شده است و در همان حالت می ماند.) تقسیم میشوند. این PCBها میتوانند یکرو، دورو و یا چند لایه باشند.
Rigid-Flex PCB نوعی از مدارات چاپی هستند که دارای یک قسمت انعطافپذیر و یک قسمت سخت هستند.
وایای مدفون و کور(buried & blind via)
معمولا وایاها یا میکرو وایا سوراخهایی هستند که از کل برد و تمام لایهها عبور میکنند. در PCBهای چند لایه گاهی نیاز است که فقط برخی از لایهها به هم متصل گردند، در این مواقع از وایای کور و مدفون استفاده میشود. buried via یا وایای مدفون لایههای داخلی را به هم متصل میکند و به سطح برد متصل نمیگردد. blind via یا وایای کور، سوراخهایی هستند از یک سطح بورد شروع می شوند و به لایه خاصی ختم میگردند.
میکرو وایا که در بردهای HDI بکار گرفته میشود مطابق استاندارد IPC به وایاهای کور و مدفونی اطلاق میگردد که قطری کمتر از 10 میکرومتر دارند.
امپدانس کنترل Controlled Impedance
در بردهای فرکانس بالا نیاز است تا طراح از امپدانس مسیرها آگاه باشد و یا آنها را کنترل نماید. شیوه استاندارد به این صورت است که هنگام طراحی تمام موارد مورد نیاز محاسبه گردد. در این مرحله سعی طراح باید بر این باشد تا جای ممکن مدار چاپی پیچیدگیهای تولیدی نداشته باشد. برای طراحی یک برد با امپدانسهای مشخص ابزارهای متفاوتی وجود دارد، یکی از نرمافزارهای رایگان برای محاسبات مدارات چاپی، تولکیت Saturn است که از این لینک قابل دسترسی است. تصویر زیر نمایی از این نرمافزار را نشان میدهد. این نرمافزار دارای منوهای متعددی است و پارامترهای متفاوتی از یک PCB را محاسبه میکند. به عنوان مثال برای محاسبه طول یک مسیر برای حصول به امپدانس مطلوب، با استفاده از تب conductor impedance با وارد کردن مشخصات مسیر و نوع مواد بین دولایه، امپدانس مسیر مشخص میگردد حال با کم و زیاد کردن طول مسیر میتوان به امپدانس مورد نظر رسید و در طرح PCB مسیر مورد نظر را با طول محاسبه شده ترسیم نمود.
ابزار غیر رایگان دیگری که برای طراحیهای خیلی حرفهای بکار میرود و بیشتر توسط شرکتهای حوزه تکنولوژی پیشرفته به کار گرفته میشود Si8000m نام دارد شکل زیر نمایی از این نرمافزار را نشان میدهد.
علاوه بر این ابزارهای آنلاینی هم وجود دارند که به طور مختصر اطلاعاتی را برای امپدانسها در اختیار طراحان قرار میدهند. همچنین در صورتیکه طراح به هر دلیلی نتواند این اطلاعات را به شکل استاندارد در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد میتواند موارد مورد نیاز خود جهت کنترل امپدانس را به صورت تصویری ارائه کند. به این صورت که از قسمتهای مختلف فایل PCB یا گربر خود تصویری گرفته و با مشخص کردن مسیر مورد نظر امپدانس مورد نیاز را مشخص نماید. همچنین بهتر است تا مشخصات امپدانسی برد در گوشه ای از برد آورده شود.
نکاتی که باید هنگام سفارش یک برد با امپدانس کنترل رعایت شوند عبارتند از:
میزان امپدانس مورد نیاز به عنوان مثال 50 اهم را قبل از استعلام قیمت مشخص نمایید. مدار چاپی زیر این مورد را نشان میدهد که در گوشهای از برد میزان امپدانسهای لایههای مختلف ذکر گردیده است.
هنگام سفارش، فایلی به همراه فایل PCB، لایه و مسیرهای مورد نظر امپدانس کنترل را مشخص نمایید. جدول زیر یک نمونه برای این منظور آماده کرده است. در این جدول موارد مورد نیاز جهت کنترل امپدانس مشخص شده است.
باید به این نکته توجه نمود که معمولا امپدانس کنترل با مقداری خطا (10 درصد) انجام میشود
مدارات چاپی با انتقال حرارتی بالا
در دماهای بالا گاهی اوقات از بردهای مس-آهن و نیکل- مس (Copper Invar Copper) به منظور تقویت مدارچاپی استفاده میگردد که در حقیقت لایهای از نیکل و آهن بین دو لایه از مس قرار میگیرد و به عنوان یک راه حل برای مدیریت حرارتی بردها مطرح میگردد.
هنگام طراحی و تولید یک برد با لایه فلزی برای انتقال حرارتی، ویژگیهایی نظیر ثابت انتقال حرارت ، وزن، سختی و غیره را باید در نظر گرفت در جدول زیر ویژگیهای حرارتی مواد فلزی آورده شده است.
COEFFICIENT OF THERMAL EXPANSION (ppm/K) |
THERMAL CONDUCTIVITY (W/m-K) |
METAL/ALLOY |
17 |
400 |
Copper |
25 |
150 |
Aluminum |
16.3 |
16 |
304 Stainless Steel |
12.5 |
50 |
Cold Rolled Steel |
11.8 |
80 |
Iron |
5.2 |
20 |
CIC Copper - Invar - Copper |
6.5 |
200 |
CMC Copper - Molly - Copper |
15 |
175 |
20% ALSIC/Aluminum |
مدارات چاپی آلومینیومی Aluminum PCB
برای انتقال حرارتی بهتر در بردهایی که حرارت بالایی تولید میکنند از مدارات چاپی آلومینیومی استفاده میشود. ایسیس، هم اکنون توانایی تولید مدارات چاپی آلومینیومی تکرو را دارد.
مدارات چاپی تراکم بالا (HDI PCB)
مدارات چاپی که ویژگی و محدودیت خاصی داشته باشند جزو دسته PCBهای با تراکم بالای اتصالات (High Density Interconnect) قرار میگیرند. PCBهای دارای میکرو وایا، وایای کور و مدفون، فاصله مسیرها(ترک) خیلی نزدیک، مسیرهای خیلی نازک و غیره در رده PCBهای HDI قرار میگیرند از جمله میتوان به مدارات چاپی چند لایه گوشیهای تلفن هوشمند و تبلتها اشاره نمود. برای سفارش چاپ بردهای HDI نیاز است تا ابتدا توسط شرکت سازنده به طور ویژه مورد بررسی قرار گیرد و بسته به تکنولوژی ساخت قیمتگذاری گردد.